08.08.2020

Filip Kafka: Těší mě, že jsem zpátky

Libor Kokoška

Branická Kobra úvodní přípravný zápas nezvládla, s Mosteckými lvy padla po nájezdech 4:5. V pražském dresu se přestavilo několik nových tváří, mezi nimi i útočník Filip Kafka, kterému se povedlo hned v prvním utkání po návratu ze zámoří skórovat. Stalo se tak v 5. minutě, když se severočeský gólman Lukáš Hosnedl po dorážce Kafky k pravé tyči jen marně natahoval.

Filip Kafka v zápase proti Mosteckým lvům.

Ještě před rokem oblékal dres amerického univerzitního celku Adrian College, studium ale musel kvůli koronavirové pandemii přerušit. Nyní se teprve dvaadvacetiletý útočník Filip Kafka vrací zpět na Kobru, v jejímž dresu bude v letošní sezóně nastupovat. Svoji kariéru s branickým klubem spojil už v minulosti, v sezóně 2012/13 nastupoval za mladší dorost, ze kterého se později přesunul do extraligové Sparty. Za její seniorský tým ale nenastoupil ani k jednomu zápasu, před třemi lety totiž odešel do zámoří. První dva roky strávil v Kanadě, kde nastupoval za tým Kingsville Kings, poslední sezónu strávil na michiganské Adrian College.

Jak byste hodnotil dnešní utkání?
Vstup do utkání byl z naší strany pomalý, vedlo to k tomu, že jsme už v 2. minutě inkasovali. Dokázali jsme ale následně vstřelit tři rychlé branky. Naše vedení se nám nepovedlo ve druhé třetině udržet, dostali jsme během pár minut tři góly. Skóre se nám pak ještě povedlo dorovnat, při nájezdech se ale bohužel více dařilo soupeři. Výsledek 4:5 sice může být uspokojivý, ale mysleli jsme si, že po povedené první dvacetiminutovce dokážeme vyhrát.

Filip Kafka po první vstřelené brance

První gól ve staronovém dresu se vám povedlo vstřelit už po pěti minutách. Můžete fanouškům popsat, jak ta branka padla?
Z obranného pásma jsme vyhodili puk a vydali se do rychlého přečíslení. Jeli jsme dva na jednoho, já jsem dobrusloval jako třetí hráč. Jejich centr mě nestihl a já de facto dorážel puk do prázdné branky.

Měli jste lepší start do utkání, vedli jste 3:1. V polovině druhé třetiny se hostujícím hráčům povedlo ale zápas otočit, co se stalo?
Polevili jsme. První dvacetiminutovka byla z naší strany dobrá, hráli jsme svižný hokej. Potom jsme ale přestali bruslit, což vedlo k tomu, že jsme se obtížně dostávali přes střední pásmo.

Do zápasu proti Mosteckým lvům jste naskočili po dvou dnech přípravy na ledě. Bylo to na vašem výkonu poznat?
Určitě. Je to hodně těžké, i kvůli tomu, že ještě nemáme natrénovaný herní systém na přesilové hry. To bylo vidět i v zápase proti Mostu, ve kterém jsme nedokázali zužitkovat ani jednu ze šesti početních výhod. Věřím ale, že se to postupem času zlepší.

Filip Kafka směřující na střídačku

Na české stadiony se vracíte po třech letech. Jak se vám v zámoří hrálo?
Největším nezvykem pro mě bude pravděpodobně návrat zpět na široká kluziště, na Kobře ten rozdíl naštěstí ještě není tak markantní. Doufám, že si na jiné rozměry ledu ale rychle zvyknu.

Branický dres obléknete po osmi letech. Jak na svoje působení v Kobře vzpomínáte?
Vzpomínám na to moc rád, letos budu hrát v týmu s kamarádem Davidem Sovíkem. Vyhrávali jsme, měli jsme tu skvělou partu a vždycky jsem se rád vracel. Těší mě, že jsem zpátky a doufám, že se nám podaří uspět.

Jak se urodil váš přestup do Kobry?
Kvůli situaci, která teď ve světě momentálně je, se nemůžu vrátit zpět na univerzitu. Vypadá to, že hokejová sezóna v zámoří začne až někdy v lednu, takže jsem se i z bezpečnostních důvodů rozhodl pro návrat na Kobru.


partneři klubu