10.04.2020

Kdo bude hrát druhou ligu? Oprávnění získalo hned deset nováčků

Vojtěch Martinek

Velký pátek přinesl první hrubý nástin obrysů příštího ročníku druhé národní ligy. Výkonný výbor Českého hokeje totiž definitivně rozhodl o tom, které celky získají oprávnění se po nedohrané uplynulé sezóně účastnit Chance ligy i třetí nejvyšší hokejové soutěže.

Loňská sezóna byla sice nesestupová, hned tři celky ovšem nakonec druhou ligu dost možná opustí. Vítězové základní části v jednotlivých skupinách, kteří se měli podle původních plánů utkat o postup v improvizované kvalifikaci, totiž všichni získali vstupenku do Chance ligy.

Řeč je o Kolínu, Vrchlabí a Šumperku, přičemž poslední dva jmenovaní se ambicemi bojovat o ligu výš už delší dobu netajili. Ředitel Draků Vladimír Velčovský se v rozhovoru pro portál hokej.cz nechal slyšet, že jeho celek přihlášku do soutěže téměř určitě podá.

Největší otazník zůstává nad budoucností kozlů, jednoho z nejtradičnějších soupeřů Branických. Zdali skutečně do Chance ligy zamíří, nebo naopak setrvá na třetí úrovni české hokejové pyramidy, napoví až následující dny. Uvidíme, jestli Kobru vypjaté bitvy se Středočechy čekají i v příští sezóně.

Vyplnit díru po třech postupujících a zároveň soutěž podstatně rozšířit by mělo hned deset celků, které získaly oprávnění působit ve druhé lize díky jejich umístění v krajských přeborech, jenž se též nedohrály. Konkrétně se jedná o následující výběry:

• HC Frýdek-Místek "B" (lépe umístěný finalista play-off moravskoslezského přeboru)
• HC Lední Medvědi Pelhřimov (lépe umístěný finalista play-off jihočeského přeboru)
• HC Rakovník (nejlépe umístěný semifinalista play-off středočeského přeboru)
• HC Slovan Moravská Třebová (lépe umístěný finalista play-off pardubického přeboru)
• HC Stadion Cheb (lépe umístěný finalista play-off karlovarsko-plzeňského přeboru)
• HC Stavební stroje Jičín (lépe umístěný finalista play-off libereckého přeboru)
• HC TNP Praha (druhý tým pražského přeboru)
• HC Tygři Klášterec nad Ohří (vítěz ústeckého přeboru)
• HHK Velké Meziříčí (lépe umístěný finalista play-off jihomoravského a zlínského přeboru)
• Stadion Nový Bydžov (lépe umístěný finalista play-off královéhradeckého přeboru)

Mezi potenciálními budoucími konkurenty Kobry nechybí kluby, které s druhou ligou mají velké zkušenosti jako například Klášterec nad Ohří a ani celky, pro něž by se jednalo o vůbec první sezónu v soutěži. Jedním z těchto výběrů je mimo jiné Cheb, pro nějž je postup splněným cílem.

Účast některých jiných týmů je ovšem nanejvýš nejistá. Právo například získal i velký rival branického béčka, HC TNP Praha, který je složen převážně z bývalých hráčů letňanských Letců, jenž tým opustili po postupu do druhé ligy v roce 2017. Velké Meziříčí ve třetí nejvyšší soutěži působilo mezi lety 2006 a 2009 a po vydařené sezóně 2015/16 se mohlo do ligy vrátit, což ale z finančních důvodů odmítlo.

Konkrétní podobu druhá liga dostane až za několik týdnů. O hracím modelu Výkonný výbor Českého hokeje pochopitelně rozhodne až po podání přihlášek do jednotlivých soutěží. Sestupovat by se ovšem mělo – systém totiž bude nastavený tak, aby v ročníku 2021/22 bylo 28 účastníků.


partneři klubu