07.12.2018

Jsme tým plný bojovníků, říká Vrzal po konci základní části

Libor Kokoška

P R A H A – ELIOD Extraliga dorostu se přelila do své druhé poloviny. Kobra se nakonec ve skupině Západ ve společnosti pražské Sparty, extraligové Plzně, Slavie nebo proslulé litvínovské akademii umístila na předposledním devátém místě. Teď jí bude čekat skupina C a tuhý boj o udržení v nejvyšší soutěži.

Postupové radosti z minulé sezóny

Po devatenácti kolech je rozhodnuto. Z desítičlenné skupiny nakonec do elitní části soutěže postupuje Plzeň, Slavie, Litvínov a Kladno. Kobra na postupové příčky do elitní skupiny ztrácela 33 bodů, a tak společně se Spartou, Chomutovem, Třemošnou, Karlovými Vary a PZ Kladno bude odolávat přímému ohrožení sestupu zpět do Regionální ligy dorostu.

Kobra se za předváděné výkony ale vůbec nemusí stydět. Byť soupeř byl většinou lepší a Kobru přehrával, braničtí mladíci se nevzdali a zejména díky své urputné bojovnosti si připsali několik velmi důležitých bodů.

V září si dorostenci poradili na domácím kluzišti s extraligovými Vary, o měsíc později v neuvěřitelném utkání dokonce přemohli slavnou pražskou Spartu. Dvakrát v prodloužení porazili PZ Kladno, zápas v Třemošné prohráli až v prodloužení. Nadstavbové body v umělém prodloužení nabrali v zápasech s Vary a Kladnem.

Statistikám Kobry vévodí patnáctiletý Stanislav Tichý se sedmi góly a devíti asistencemi. Doplňuje ho trojice Výkruta-Strnad-Král s body osmi. V bráně nejčastěji nastupoval Tuček, nejlepší úspěšnost si ale drží Černý.

Rozhovor s trenérem dorostu Milanem Vrzalem

Jak byste hodnotil uplynulou část sezóny?

Jsem spokojenej s pozicí na které teď jsme. Myslím si, že to odpovídá tomu, na co ten tým má. Vždycky to může být lepší, ale tohle určitě beru pozitivně.

Kde byli největší slabiny Vašeho týmu? V přesilovkách jste měli například pouze pětiprocentní úspěšnost.

Jsou to výpadky v utkáních. My jsme schopní mít v každém utkání velmi dobré pasáže, dokážeme být nebezpeční a koncentrovaní. Nakonec nás ale sráží ty výpadky. Stane se nám třeba to, že vstoupíme špatně do zápasu, nebo naopak, že ten začátek vypadá slibně, ale pak přijde hluchá pasáž, ve které inkasujeme několik zbytečných gólů. Právě tohle nás v těch utkáních sráží a pokud to dokážeme odstranit, tak si myslím, že bychom mohli být výš v tabulce.

A kde byste hledal naopak silné stránky?

Mně se líbí bojovnost kluků. Oni vědí, že jsme nováček v extralize a takovej i trochu outsider celé ligy. Ty kluci jsou vděční za to, že tu můžou hrát extraligu a musím říct, že i když tu není taková hokejová kvalita, tak jsme jeden z nejbojovnějších týmů extraligy.

Nakonec jste skončili ve skupině C, kde nakonec potkáte i pražskou Spartu nebo extraligový Chomutov. Jaké máte očekávání od této fáze soutěže?

Vyhneme se teď takovým těm zápasům s Plzní, Slavii a Litvínovem, kde ten favorit byl jasnej. Ano, Sparta i Chomutov jsou určitě kvalitní celky, který to mimochodem včera proti nám prokázal, ale jsou to týmy, který ne náhodou jsou v té spodní části tabulky. Navíc Kladno, Vary a Třemošná jsou prostě týmy proti kterým chci, abychom pravidelně sbírali body, a aby ty zkušenosti, které jsme nabrali v první fázi soutěže teď nějak využili.

Kdybyste měl jmenovat nějaké tahouny Vašeho týmu, našel byste někoho?

Tohle se u nás zatím neukazuje. Ten tým je prostě parta kluků, velkejch bojovníků, který se ještě na žádný zápas nevykašlali. I když jsme prohráli vyšším rozdílem, tak oni odvedli stoprocentní výkon a do prodloužení šli vždycky bojovat o ten jeden nadstavbový bod. To, že tam má prostě někdo víc gólů než ten druhý, pro mě opravdu nehraje zas tolik velkou roli. Já to beru jako jeden tým, a jestli z toho na konci vyplyne jeden kluk, který bude mít víc bodů než ostatní, tak je to ocenění spíš pro něj, než pro mě. Abychom byli úspěšní, tak prostě potřebujeme, aby celý tým od brankáře po útočníky předvedl dobrý výkon. Na jednom hráči to určitě nemáme postavené.

Milan Vrzal

Druhé foto převzato z webu HC Stadion Litoměřice.


partneři klubu