29.04.2021

Oldřich Cichoň, branický had v barvách Sokolova a Sparty

Martina Nová

V uplynulé sezóně figuroval na soupisce Sparty mladý nadějný brankář, jehož hokejové krůčky začínaly na Kobře. Má za sebou dvacetiminutovou premiéru v extralize, odchytanou sezonu v prvoligovém Sokolově a několik účastí na kempech mládežnické reprezentace. Řeč je o Oldřichu Cichoňovi, se kterým pro příští ročník pražský extraligový celek i nadále počítá. Jak vidí své šance na MS U20, co ho v nejbližších dnech čeká a jak se zabydlel v Sokolově, se o kobřím odchovanci dočtete v následujících řádcích.

V reprezentaci U20 zatím bez startu

Poslední reprezentační akcí Oldřicha Cichoně byl dvojzápas se Slovenskem v polovině dubna 2021. V obou utkáních byl zapsán jako dvojka, ani jednou však do hry nezasáhl. První utkání Češi prohráli 2:5 a ve druhém zvítězili až 4:3 po nájezdech.

foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Máš za sebou účast v reprezentaci do 20 let, kde jsi v zápasech proti Slovensku dělal brankářskou dvojku. Jak sis užil tuhle zkušenost?
V reprezentaci do 20 let jsem už byl na všech přípravných kempech před mistrovstvím, takže jsem si to už trochu osahal. Jenže ze střídačky jsem moc zkušeností nenabral…

Doufal jsi, že by ses nakonec mohl dostat do brány?
Ano, doufal. Bylo mi řečeno, že druhý zápas odchytám napůl s Michalem Postavou, ale nakonec se tak nestalo, což mě trochu mrzí… Ale je to "šport". (úsměv)

Jaký program tě v nejbližší době čeká?
V pondělí mi začíná suchá příprava s mládežnickými brankáři. Až začne suchá příprava A-týmu, tak se připojím k nim. Musím začít s tréninkem dřív než ostatní, jelikož se potřebuji zlepšit po fyzické stránce.

Jsi ročník 2002, takže máš ještě šanci probojovat se na prosincové MS U20, jak vidíš svoje šance?
Pro mě je momentálně priorita chytat dobře v Chance lize, a když budu mít dobré výsledky, tak šanci mám.

Předvánoční dárek v podobě startu v ELH

Domácí utkání odehrané 22. 12. pražské Sparty nabídlo dárek nejen sparťanským fanouškům v podobě výhry nad Zlínem 10:0, ale také premiérové minuty v extraligové brance pro tehdy osmnáctiletého Oldřicha. Šanci dostal po druhém dějství, kdy Pražané vedli 6:0.

foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Těsně před Vánoci jsi zaznamenal svou extraligovou premiéru v dresu Sparty. Jak sis těch 20 minut v brance užil?
Byl to jeden z mých nejlepších momentů v životě. I když to byla jen jedna třetina, a ne celý zápas, byl jsem moc rád, že mi trenéři a Matěj Machovský dali takovou možnost.

Co bylo pro tebe v tom zápase nejtěžší?
Nejtěžší bylo zachovat čistou hlavu. Že naskočím, jsem se dozvěděl po druhé třetině, takže jsem se musel rychle rozcvičit a dochytat zápas s čistým kontem.

Podle nejnovějších informací bys měl zůstat v kádru Sparty i pro nadcházející sezonu, jaká bude tvá role?
Budu i nadále chytat v Sokolově jako v uplynulém roce, a když se mi bude dařit, tak si myslím, že mám šanci opět nakouknout na nějaký zápas do extraligy.

Nejvíce zápasů jsi v ročníku odchytal právě za prvoligový Sokolov, jak se ti líbilo toto angažmá?
Je tam skvělá parta a super zázemí, líbilo se mi tam. Ze začátku se mi dařilo, ale pak jsem měl velký propad. Byl jsem neustále unavený a nemohl jsem se do toho dostat. Přesně proto se musím zlepšit po fyzické stránce, aby se mi to znovu nestalo.

foto: HC Baník Sokolov

Poděkování na závěr

První utkání v dospělém hokeji si odbyl Oldřich v sezóně 2018/19 právě v dresu mateřské branické Kobry. Přestože v následujícím ročníku již za druholigový tým nenastoupil, i nadále zůstává v jeho srdci.


Chtěl bych touto cestou zpětně poděkovat trenérům a spoluhráčům z Kobry. Byly to krásné hokejové roky, na které budu vždy vzpomínat. #SRDCEHADA🐍❤️
—  OLDŘICH CICHOŇ

partneři klubu