04.03.2021

Miloš Pecka: Hokejista patří na stadion!

Vojtěch Martinek

Koronavirová pandemie, která loni v říjnu nastavila stopku mládežnickým soutěžím, se dotkla i branických juniorů. V dalším díle série článků o mládežnickém hokeji se budeme věnovat právě jim, na naše otázky totiž tentokrát odpovídal jejich kouč Miloš Pecka.

Vládní opatření, která uzavřela zimní stadion nejen veřejnosti, ale i hráčům Kobry, trvají s malou přestávkou už několik měsíců. Omezení, jenž v jisté míře platila již během jarní první vlny, se vrátila v říjnu a vyjma dva týdny dlouhého uvolnění v prosinci trvají dodnes. Přizpůsobit se jim tak musely všechny kategorie, juniorku nevyjímaje.

„Nejprve jsme trénovali ve skupinách po šesti hráčích a využívali jsme při tom hřiště u školy, les a plochu vedle zimního stadionu a střelnici," okomentoval situaci lodivod nejstarších mládežníků Miloš Pecka. „To bylo v době, kdy byl PES na čtvrtém stupni. Pak ale přešel do pátého, což znamená, že bychom se mohli stýkat maximálně ve dvou."

Kondici si tak hráči museli začít udržovat jinak. „Vyřešili jsme to individuálním tréninkem. Klukům jsme zaslali krátká instruktážní vida a ukázkový týdenní mikrocyklus." Ten obsahoval nejrůznější cviky, ze kterých si mohl každý vybrat dle svých možností. Nechyběly mezi nimi ani klasické člunky, posilování, jízda na kole nebo běh přes překážky. „Kluci dostali za úkol si své tréninky zaznamenávat, abychom od nich měli také zpětnou vazbu."

Juniorka v přípravném utkání s Pískem, srpen 2020 (autor fotografie: Anna Boháčová)

Krátké prosincové uvolnění opatření znamenalo návrat na zimní stadion. „V této době byla z kluků cítit obrovská chuť a hlad po hokeji. Navíc bylo opravdu vidět, že individuálně trénovali poctivě." Těsně před Vánoci však kladivo vládních restrikcí udeřilo znovu a svěřenci kouče Pecky museli dát ledu opět sbohem.

V první únorový den pak přišla zpráva, které se všichni obávali. Situace již nadále neumožňovala dohrát soutěže, které byly od podzimu přerušeny, a vedení Českého hokeje tak bylo nuceno je předčasně ukončit. „Mrzí nás to všechny. Žádný individuální nebo skupinový trénink nenahradí ten týmový na ledě a nejvíce ze všeho chybí soutěživost, kterou zápasový kolotoč přináší. Sezóna byla slušně rozehraná, ale bohužel po šesti utkáních vše skončilo."

„Je mi líto hráčů ročníku 2001, kteří v mládežnickém hokeji končí a věřím, že budou dále pokračovat v tom dospělém. V tom jim přeji hodně štěstí." Poslední starty za juniorku Kobry si na podzim připsali Jan Ksandr, Jan Skalík, Kristián Ženíšek nebo Adam Dusil.

Kouč branických mládežníků uzavřel rozhovor jednoduchou výzvou. „Musíme věřit, že se situace zlepší a vrátíme se na zimní stadion. Protože jedině tam lední hokejista patří!"

Juniorka v jiném zápase s Pískem, kouč Miloš Pecka v pozadí (autor fotografie: Petr Eliáš, ihcpisek.cz)

partneři klubu