25.02.2021

Patrik Šeba o klubové ekonomice v době pandemie

Redakce

O ekonomické situaci v klubu HC Kobra Praha hovoříme s viceprezidentem a zástupcem ředitele, panem Patrikem Šebou.

Vy máte v klubu na starosti kromě celkového provozu zimního stadionu také ekonomickou část a zajišťujete částečně finanční tok pro fungování klubu a zimního stadionu HC Kobra Praha…
Ano. Zařizuji, aby se dostaly finance do klubu tak, abychom mohli zimní stadion udržet v dobrém stavu a klub mohl využívat co nejvíce hodin.

Jak se to dělá? Taková finanční pomoc vyžaduje určitě dobré kontakty, spoustu schůzek, přesvědčování a domlouvání...
Ano. Měsíčně absolvuji minimálně dvě, tři schůzky s partnery, kterým se snažím představit naší práci s mládeží, kde by mohli pomoci formou finančního daru, reklamou na mantinelu, webových stránkách atd. Většinou se jedná o přátele, kamarády, kteří v této době jsou již na vysokých managerských pozicích, nebo vlastní úspěšné firmy. Většinu znám z dob aktivní kariéry, anebo jsem se na ně nakontaktoval přes mé podnikání nebo z míst, kde je možnost a vůle klubu pomoci.

To zní celkem jednoduše...
Zní to sice jednoduše, ale jednoduché to určitě není. Peníze se teď netočí. Nikdo netuší, jak to bude dále. Zda pandemie ustoupí, anebo tu bude s námi déle. Navíc tu máme různé podporné programy, které vyžadují mnoho hodin v kanceláři, kde už s mým otcem (prezident klubu Miloslav Šeba – pozn. red.) skoro bydlíme (smích).

Jak vůbec je teď složité udržet v provozu zimní stadion?
ZS držíme v provozu v takzvaném udržovacím módu. To znamená, že pokud dostaneme od vlády zelenou, jsme okamžitě schopni a připraveni začít trénovat. Počítáme s provozem zimního stadionu do půlky června, tak aby děti částečně dohnaly to šílené manko. Díky rozsáhlé rekonstrukci opláštění před čtyřmi roky, kdy jsme komplet rekonstruovali zimní stadion z venku a vyměnila se stará netěsná okna, se nyní zimní stadion chová jako taková termoska. Takže jakmile namrazíme, led má dobrou kvalitu. V teplých dnech, které nás teď čekají, pak chlad nikam neutíká. I přesto budou náklady na plné nastartování stadionu z udržovacího modu vysoké.

Co tedy dále?
Toť otázka. Nikdo netuší, co se bude dít. My v klubu máme před pandemií samozřejmě respekt, ale zároveň si uvědomujeme, jak je strašné takto odepsat děti a hráče v produktivním věku, kteří místo toho, aby denně sportovali, tak dřepí u počítače, nebo v parcích, kde rozhodně nevytváří žádnou kvalitní sportovní aktivitu. Máme v klubu kvalitní trenéry, kteří dostali za úkol připravit individuální tréninkový plán v době pandemie (viz starší a budoucí články na webu – pozn. red.). Tím zajišťujeme alespoň částečný tréninkový chod hráčů.

Co byste chtěl říci závěrem?
Pauzu vynucenou pandemií jsme částečně využili k drobným rekonstrukcím, úklidům a desinfikování prostorů zimního stadionu. Chtěl bych hlavně poděkovat všem zaměstnancům, trenérům a vedoucím, kteří v této době pracují na sto procent aby zimní stadion a klub připravili na opětovný start.

Viceprezident klubu Patrik Šeba.

partneři klubu