18.02.2021

Gólmanka dorostu Pejšová: Zápasy na Kobře byly tím nejlepším, šlo na mě hodně střel

Vít Trubička

Kobra má ve svých řadách pravidelnou účastnici kempu ženské seniorské reprezentace. Tou je gólmanka dorostu Julie Pejšová, která na Braníku odchytala svou první sezónu. „Z Kobry se mi ozvali jako první. Pomáhá mi, že na mě zde chodilo velké množství střel a díky tomu se můžu zlepšovat,“ řekla sice stále ještě juniorská reprezentační brankářka, už ale nastupující pouze za A tým o svém branickém angažmá.

Máte za sebou první rok na Kobře. Jakým přínosem pro vás byl?

Pro mě bylo nejdůležitější, že jsem vůbec dostala šanci se na Kobře ukázat, a že někdo ve mě věřil. To mi dalo víc než kterýkoliv zápas nebo trénink. Samotné zápasy pak pro gólmana byly tím nejlepším, co může chtít. Letělo na mě hodně střel, navíc většinou se jednalo o gólovky. I když se sezóna nedohrála a zápasů tolik nebylo, tak mi to dalo strašně moc a bylo to super.

Jak se vám vůbec líbilo na Braníku?

Samozřejmě se mi zde líbilo. Kdyby ne, nezůstala bych tu. Měla jsem možnost jít ještě do dalších dvou týmů, neměla jsem ale důvod z Kobry odcházet. Navíc se mi z Kobry ozvali jako první. Hlavně tolik střel jako na Kobře bych jinde neměla. Šla jsem sem s tím, že se co nejvíce zlepším jako gólman a posunu se v hlavě a ne s tím, že si udělám dobrá čísla.

Pejšová během utkání s hradeckým Mountfieldem.

Bylo náročné adaptovat se na dorosteneckou extraligu oproti extralize žen?

Pro gólmana je těžký každý přechod, jelikož si musí na nový tým zvyknout. Pak je už na každém jednotlivě, jak se přizpůsobí. Já osobně si myslím, že jsem se po pár trénincích adaptovala úplně v pohodě.

Co vás vůbec přimělo k tomu, zkusit to na Kobře?

Mě k tomu nic nepřimělo. Psala jsem si s Langym (Lukášem Langerem), jestli by nevěděl o týmu, kde by mě chtěli zkusit. On se mi zeptal na Kobře, za což mu děkuju a jsem mu strašně vděčná. Potom už mi zavolal trenér a domluvili jsme se na zkoušce. Po měsíci si mě už na Kobře nechali úplně.

V základní části jste odehráli sedm zápasů, bohužel ale bez jediného bodu. Jak byste je zhodnotila?

Z týmového hlediska jsme prohráli sedm ze sedmi zápasů a tak to prostě je. Individuálně jsem ale spokojená se svými výkony. Tedy kromě zápasu s Jihlavou, který se nepovedl mě ani nikomu jinému. Nechci se na nic vymlouvat. Od tohoto utkání si ale myslím, že mé i týmové výkony byly zápas od zápasu lepší.

Gólmanskou dvojici jste vytvořila s Nikolou Ilievem. Jak se vám dařilo se společně doplňovat?

Já Nikiho, ani žádného jiného gólmana, který se mnou byl, neberu jako konkurenci. Beru ho jako parťáka. Niki je skvělý brankář i skvělý člověk. Doufám, že v budoucnu se mu splní vše, pro co maká a přeju mu jenom to nejlepší. Třeba se ještě příští sezónu uvidíme, nikdo ale teď neví, co vůbec bude.

"Doufám, že se mi podaří dostat na mistrovství světa a olympiádu."


Jak citelným zásahem bylo předčasné ukončení soutěže?

Byl to strašný pocit. Mně se ještě na začátku sezóny zrušilo mistrovství světa osmnáctek, což bylo naprosto šílené. To je pro holky vrchol mládežnických reprezentačních kategorií a najednou to bylo pryč. Ještě jsem se to dozvěděla tak, že jsem to viděla napsané na Instagramu, což nebylo úplně příjemné. Měla jsem sice to štěstí, že jsem odchytala už dvě mistrovství předtím, ale některé holky by tam byly poprvé. To stejné je zrušení soutěží. Člověk se s tím musí srovnat a přijmout to. Už je na každém, jak bude reagovat. Tahle doba je těžká pro každého.

Reprezentační trénink žen v Litoměřicích
s Julií Pejšovou v brance.

Příští sezóna už bude sestupová, do nižší ligy navíc spadne větší množství týmů. Začínáte se třeba už nyní připravovat na ještě větší konkurenci a bojovnost oproti letošku?

Nedokážu říct, jak bude vypadat příští sezóna. Ani nedokážu říct, kde budu já příští sezónu. Momentálně to ani neřeším. Opět jsem si totiž zranila pravé koleno, před dvěma lety při podobném zranění jsem totiž uspěchala návrat na led. Od té doby se to se mnou táhlo. Momentálně se soustředím na to, abych neudělal stejnou chybu jako tehdy a správně koleno zregenerovala. Chci se tedy dostat zdravotně do pořádku. Pokud to dopadne dobře, už bych mohla za tři týdny na led a pak až začnu řešit, co příští sezónu.

V Litoměřicích jste absolvovala další kemp s reprezentačním A týmem. Jak to celé na vás působilo?

S novým realizačním týmem je to na reprezentaci úplně super. Je tam strašně uvolněná atmosféra a skvělé podmínky. Jsem strašně ráda, že tam můžu být.

Vnímáte šanci se více prosadit v reprezentačním kádru?

Určitě ji vnímám. Ročníkově sice patřím ještě do osmnáctky, kde se nám ale kvůli Covidu zrušila celá sezóna, tak jsem jezdila jen na kempy s A týmem. Trenéři se mnou byli strašně spokojení. Mým cílem a snem je dostat se na květnové mistrovství světa do Kanady a na olympiádu za rok a půl. Doufám, že se mi to poštěstí a dělám pro to maximum.

Autoři fotografií: Karel Švec (Mládežnický hokej), Jan Beneš (Český hokej)


partneři klubu