12.02.2021

Odchovanci ve světě, 2. díl: stopa Kobry v Čechách, na Slovensku i ve Finsku

Vít Trubička

V prvním díle velkého přehledu odchovanců pražské Kobry jsme si představili Dominika Furcha, který aktuálně chytá v Minsku, a partu mladých hráčů, jejichž stopy vedly za velkou louži. Dnes zůstaneme v Evropě a podíváme se na hráče působící jak v českých soutěžích, tak za hranicemi. Hned na úvod se budeme věnovat branickým fanouškům jistě dobře známému borcovi, jenž zakotvil ve Finsku.

Tím je Milan Davídek, který ještě nedávno oblékal žlutomodrý dres. V minulé sezóně v Braníku odehrál 21 zápasů s bilancí devíti gólů a osmnácti asistencí. Tento ročník ale zahájil svým prvním zahraničním angažmá. Zamířil totiž do týmu JHT v třetí finské lize: Suomi-sarja. V tomto týmu navázal na svou produktivitu z Kobry, dosud má totiž na svém kontě čtrnáct kanadských bodů ze stejného počtu odehraných zápasů.

Davídek se, stejně jako řada hráčů z prvního dílu, dostal do mládežnických reprezentací. V době svého působení v Karlových Varech si vybojoval pozvánky do národních týmů U18, U19 a U20. Za Energii si dokonce připsal devatenáct startů v Tipsport extralize. Dlouho se ovšem hledal, v Chance lize totiž mimo Varů ještě nastupoval za Ústí nad Labem, Přerov a Duklu Jihlava. Navíc sbíral zkušenosti v druholigovém Sokolově, posléze i na Kobře.

Zůstaňme v Karlovarském kraji. Dalším odchovancem Kobry, který má něco společného s prvoligovým Sokolovem, je juniorský reprezentant Oldřich Cichoň. V Baníku, jakožto partnerském klubu pražské Sparty, letos odchytal jedenáct klání s úspěšností 87,60 %. Za sebou má také svůj premiérový extraligový start ve sparťanském dresu. Své jediné utkání zakončil se stoprocentní úspěšností.

Oldřich Cichoň s Tomášem Šmerhou v prosincovém utkání se Zlínem. (zdroj: hcsparta.cz)

I Cichoň má poměrně nedávnou zkušenost v A týmu Kobry. Tu zaznamenal v sezóně 2018/19, kdy si připsal první tři starty v dospělém hokeji. Své utkání vychytal s gólovým průměrem 6,32. Zároveň má za sebou i několik startů v mládežnických reprezentacích U16 a U18, v poslední době ho také trenér Karel Mlejnek nominoval jako náhradníka do reprezentace U20. Za šestnáctky odchytal jediné utkání, za osmnáctky pak pět.

Pokračujme hráčem, který hraje pravidelně v extralize. Tím je současný olomoucký asistent kapitána Jan Knotek. Jeho zdobí zejména konzistentnost v hraní za jednotlivé kluby. Během své seniorské kariéry totiž vystřídal jen tři adresy. První starty v dospělém hokeji si připsal doma na Kobře, a to už v sezóně 2004/2005. V roce 2008 se přesunul do prvoligového Havlíčkova Brodu, kde odehrál dalších pět sezón. Z Kotliny posléze zamířil na Hanou, do tehdy prvoligové Olomouce. Nejprve tedy na hostování, posléze na trvalý přestup.

Hned v prvním ročníku za Olomouc pomohl k postupu do extraligy. V kádru se udržel a už od sezóny 2014/15 hraje stabilně. O tom svědčí i fakt, že posledních pět let je asistentem kapitána.

Jan Knotek v dresu Olomouce. (zdroj: hc-olomouc.cz)

Jeho opakem je světoběžník Tomáš Urban. Ten oblékal dres Kobry do svých juniorských let, než se vydal na své první zahraniční angažmá. A to hned za moře do amerického týmu Syracuse Jr. Stars v kanadské soutěži Ontario Junior Hockey League. Po dvou letech se vrátil zpět do Česka, už ale ne na Kobru.

První druholigové starty si tak připsal na Hvězdě, posléze v Benešově a na Mělníku. Záhy se ale dostal i do 1. ligy, nejdříve jako host do Sarezy Ostrava, odtamtud do Benátek nad Jizerou. A právě v současné liberecké organizaci strávil dlouhých šest sezón, během kterých nastupoval střídavě za Liberec a za Benátky.

Kariérní průlom přišel po přestupu do Mladé Boleslavi. Hned v prvním ročníku za ni si totiž vysloužil i pozvánku do seniorské reprezentace, za národní tým tak měl možnost nastoupit do sedmi klání. Z města Škodovky se posléze vydal na další zahraniční misi, tentokrát do Nových Zámků ve slovenské extralize. Už po sezóně a půl ale zamířil do polského Krakova, kde ovšem také příliš dlouho nevydržel. Před aktuálním ročníkem se tak vrátil zpět na Slovensko, a to do ambiciózní Žiliny v druhé nejvyšší soutěži.

Tomáš Urban v předposlední sezóně v Mladé Boleslavi (zdroj: bkboleslav.cz).

A jaké další odchovance Kobry zmínit? Bohatou kariéru měl například Angel Krstev, který se pro tuto sezónu vydal zachránit chomutovské Piráty do ústeckého krajského přeboru. Zmínit musíme i brankáře Michala Láníčka, který byl jako jediný z odchovanců Kobry draftován do NHL. Samosebou také nelze opomenout člena úspěšného hokejového rodu Jaromíra Kverku mladšího, který má za sebou velké množství extraligových startů za Spartu, Jihlavu a Karlovy Vary. Bohaté zkušenosti v nejvyšší soutěži pak také nasbíral Lubomír Vosátko, který oblékal dresy Zlína, Třince a Vítkovic. Je tedy vidět, že Kobra, respektive dříve Konstruktiva, dala českému hokeji plno zajímavých jmen, které se vyplatilo sledovat kdysi a vyplatí se je sledovat i v budoucnu.


partneři klubu