29.10.2019

Třinácté kolo na Braník zavede černého koně z Příbrami

Vojtěch Martinek

Branická mašina se rozjela, po sobotní demolici Číny 17:3 bude ve středu chtít svou sérii výher natáhnout na pět duelů. Tentokrát se jí do cesty postaví Příbram – druholigový nováček a jedno z největších překvapení sezóny, jehož ofenzíva je postrachem skupiny Střed. Zvládnou ji Pražané udržet na uzdě? Úvodní buly je naplánováno na šestou večer.

Středočeši už od samotného začátku prokazují, že ve třetí nejvyšší hokejové soutěži nejsou jen do počtu. Nováček, který licenci na druhou ligu v létě koupil od Letňan, zatím drží krok i s favority na postup do Chance Ligy a po prvních třinácti utkáních má na kontě osm výher a pět porážek. Třiadvacet dosud nasbíraných bodů mu sice stačí jen na pátou příčku, na čelo skupiny jich ale ztrácí pouze pět.

Svěřenci Jana Tlačila st. v posledním kole vyzvali na souboj David Servis, kterého zejména díky výbornému výkonu ve druhé třetině v sobotu porazili 5:3. Navázali tak na středeční úspěch proti čínským drakům, jenž sestřelili 11:1, a přerušili tak tři zápasy dlouhou sérii porážek. Během ní podlehli Kolínu 2:4, Táboru 3:6 a poněkud překvapivě i Písku, na jehož ledě padli 2:5.

Kobra má svému středečnímu soupeři co vracet. Druhý říjnový den ji totiž uštědřil vůbec první porážku v sezóně, když celek lodivoda Miloslava Šeby předčil vysoko 7:2. Hned dvěma góly k výhře přispěli Josefus a Chlouba, zatímco o ostatní branky se postaralo zkušené duo Šinágl–Gengel a ex-slavista Ondřej Panna.

Na koho si branická obrana bude muset dát pozor? Právě na Petra Šinágla a Ladislava Gengela. První jmenovaný, dlouholetý tahoun polských klubů z Krakova a Sanoku, kterého si čeští fanoušci mohou pamatovat z dřívějších angažmá v Berouně nebo Litoměřicích, je s pětadvaceti body (4+21) nejproduktivnějším hráčem Příbrami. Osmatřicetiletý Gengel, jenž dlouhou dobu působil v Ústí nad Labem, pak má na kontě bodů dvacet (10+10).

Za zmínku stojí také Jan Tlačil ml. (10+9), Miroslav Rohlík (8+10) nebo Petr Josefus (8+10). Zajímavým faktem je, že poslední jmenovaný hráč krom Příbrami obléká také dres pražských Engineers, tedy týmu složeného ze studentů ČVUT a VŠE, hrajícího v ULLH. Spolu s ním také v kádru vysokoškolského výběru působí dva další hráči Středočechů – Jaroslav Chlouba (7+9) a Jakub Káník (5+5).

V brankovišti se pak poměrně rovnoměrně o čas dělí čtyřiatřicetiletý veterán Jakub Čech s teprve devatenáctiletým Janem Mičánem. O něco málo více toho letos zatím odchytal zkušenější gólman, který má také lepší průměr inkasovaných branek – 2,77. Mičánovi ve statistikách svítí číslo 3,34.

související články


partneři klubu