03.01.2018

Přes enormní snahu Kobra Medvědy neskolila

Vít Trubička


Pražané měli před sebou řadu útočných pokusů. Dlouho však nedokázali najít recept na děčínského gólmana Lavingera. Na druhé straně měli hosté více štěstí. I přes menší počet střeleckých pokusů jich za záda Václava Moučka poslali o čtyři více. Kobra tak poprvé v sezóně Děčínu podlehla.


30. kolo, 03.01.2018 v 18:00

HC Kobra Praha

HC Děčín

2:6

(0:3, 1:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 30. Hlinka (Šteiner Dominik, Skočovský), 50. Novák (Antončík) – 4. Navarra (Kaltenböck, Oliverius), 16. Vacek (Petráš, Baránek), 16. Volráb (Zajan, Hašek), 48. Málek (Volráb, Hašek), 52. Petráš (Macek), 56. Hašek (Málek) . Rozhodčí: Šindel - Marek, Šimánek. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 145. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 2:6.

HC Kobra Praha: Mouček – Valík, Semrád, Šteiner Dominik (A), Drahorád, Verbík R., Skočovský – Čurda, Novák, Jedlička, Matějček (A), Tuma, Šteiner David, Hlinka, Antončík, Šmerha

HC Děčín: Lavinger – Tenkrát, Hříbal, Balcar, Kaltenböck, Málek, Chmel, Molnár – Zajan, Volráb, Macek, Fojt, Oliverius (C), Chovanec, Vacek, Hašek (A), Kopta, Baránek, Navarra, Petráš

Komentář k utkání

Již od první minuty musela Kobra čelit tlaku ze strany Děčína. Václav Mouček tedy musel čelit napětí, už ne ale střelám. Těch od medvědů moc nepadlo. Nic na tom nezměnila ani přesilovka Děčína po vyloučení Martina Čurdy. Asi nejvýraznější šanci měl na své holi Pavel Zajan. Proti němu se však rozjel gólman Kobry Mouček až do kruhu, kde střelu vyrazil betony. Puk pak našel pouze Romana Navarru, který ve 4. minutě propálil vše, co mu stálo v cestě a využitím přesilovky poslal medvědy do vedení 1:0. Aktivita Děčína ani poté neustala, byť se Kobra tlačila k několika pokusům na překonání Lukáše Lavingera, hra se převážně odehrávala na dostřel branky Václava Moučka.

Kolem poloviny třetiny se hra víceméně vyrovnala a i Lavinger předvedl pořádný zákrok proti střele z mezikruží od Lukáše Tumy. Následný rychlý obrat byl přetaven v děčínskou souhru mezi Oliveriusem, Navarrou a Mackem, přičemž poslední jmenovaný vypálil na Václava Moučka. Ten se nebál proti střele jít a připsal si další excelentní zákrok. Hra se posléze přeměnila ve výpady na oba brankáře. V nich byli úspěšnější děčínští hokejisté. V 16. minutě si Radim Vacek vyměnil několikrát kotouč se Zdeňkem Petrášem, načež jej uklidil k pravé tyčce Moučkovy branky. Děčín pak velmi rychle navýšil vedení dalším využitím přesilovky. Daniel Volráb přijal křižný pass od Pavla Zajana, který z hranice brankoviště poslal za Moučkova záda. Velmi rychle pak následovala první přesilovka pražského celku. Ten ji začal velmi aktivně, recept na Lavingera však nenašel. Závěr úvodní periody pak přinesl tlak ze strany Pražanů, který se Děčínu podařilo ztišit a naopak samotným přeměnit těžiště hry k Moučkovi. Nic zásadního se však již nestalo, Děčín odcházel po první třetině do kabin s tříbrankovým vedením.

Druhá třetina začala před Lukášem Lavingerem. Děčínské obraně se ale zadařilo vytlačit Pražany z útočného pásma a samotných zaujmout jejich pozice, bez vážnější šance. Ve větší aktivitě však zůstala nadále Kobra. Gólman Děčína na ně reagoval řadou velmi povedených zákroků, díky čemuž držel tříbrankový náskok svého týmu. Dlouhý útočný nápor Pražanů pak byl přerušen dvěma zakázanými uvolněními v řadě. Po krátkém intermezzu se však opět nadechli a vrátili do útočného pásma. Paradoxně největší šanci tohoto období měl Martin Baránek, který převzal puk od Šimona Antončíka. Puk po jeho střele zazvonil o pravou tyč Moučkovy branky. Následný průnik Kobry zastavil ofsajd. Na pražský celek pak čekala přesilovka po podražení, kterým se provinil Jan Kaltenböck. Do větší šance se dostal Jaroslav Hašek, který převzal kotouč od Verbíka. Ve spolupráci s Danielem Volrábem pak vyjel proti Moučkově brance. Jeho šance úspěšná nebyla, Pražané se po ní vrátili zpět do útočného pásma. Následně také přesilovku využili. Rychlý kontr poslal z mezikruží za záda dosud bezchybného Lavingera Filip Hlinka, čímž zmírnil dosud nepříznivý stav.

Obdržený gól nabudil spíše děčínské hokejisty, kteří ihned po vhazování vyjeli prověřovat Moučka. Což se velmi brzy změnilo a otěže hry převzali opět domácí hokejisté. Časté přenášení hry na obě strany pak pokračovalo po celý zbytek třetiny. Žádnou z mnoha šancí ani jeden z týmů nevyužil, Děčín tak po druhé třetině vedl 3:1.

Třetí třetina nezačala z obou stran zrovna aktivně. Jak Kobra, tak Děčín se sice tlačili směrem k brankovištím svých soupeřů. Samotní brankáři však byli téměř bez práce. Vlažný úvod přešel v útočné šance Pražanů. Samotný Lavinger však udržel všechny puky před brankovou čárou. Kobra však v tlaku neustávala. Proto trochu překvapivě přišlo navýšení ze strany Děčína. Vytáhlý obránce Dominik Málek se napřáhl na modré čáře a přímo prostřelil Václava Moučka. Ani po tomhle gólu Pražané neusnuli a nadále se snažili s vývojem utkání něco udělat. Což se následně podařilo. Na hranici brankoviště přijal přihrávku od Šimona Antončíka Dominik Novák, který snížil opět na rozdíl dvou branek. Přestřelka pak pokračovala medvědím gólem. Nové posile děčínských, Zdeňku Petrášovi se na podruhé povedl samostatný průnik, načež vymetl Moučkovu branku.

Závěr třetiny patřil Děčínu, který si jej už spíše užíval. Jaroslav Hašek výstavní trefou využil vteřinu před koncem přesilovku svého týmu. Ani nepříznivý stav však neodradil domácí fanoušky od podporování svého týmu. Utkání tedy děčínští ovládli. Domů odjíždějí s výhrou 6:2.



Ohlasy trenérů

Miloslav Šeba (HC Kobra Praha): Máme bohužel velkou marodku, hodně zraněných hráčů. S juniorama ve třetí lajně jsme čekali, že půjdeme víc z obrany, ale je vidět, že se Děčínu teď dost daří. Hráli dobrý hokej a hráli dobře z obrany. Nám tam bohužel spadlo všechno.

Jaromír Carvan (HC Děčín):Pro nás to byl zápas určitě pozitivní. My jsme Kobru tuším šest zápasů v řadě neporazili, dneska se nám to konečně podařilo. První třetinu jsme byli lepší, druhou jsme trochu tahali za kratší konec, ale třetí třetinu jsme sehráli dobře. Myslím, že si dnes zaslouženě odvážíme tři body.



partneři klubu